فرایند پذیرش مقالات

فرایند داوری، پذیرش و انتشار مقالات در فصلنامه علمی امام رضا علیه السلام و علوم روز

الف) فرایند داوری

فصلنامه علمی امام رضا علیه السلام و علوم روز بر اساس راهنماهای کمیته بین المللی اخلاق نشر  متعهد به داوری دوسوپنهان  (double-blind peer review) در روند داوری خود می باشد. به این معنا که نویسندگان و داوران هیچ اطلاعی از هویت یکدیگر ندارند.

مقالات ارسالی توسط نویسندگان در دو مرحله ارزیابی می شوند: ابتدا از نظر مطابقت موضوع مقاله با «دامنه و حوزه موضوعی» مجله توسط سردبیر نشریه مورد بررسی قرار می گیرند؛ درصورت عدم مطابقت ساختار پژوهشی متن یا محتوای موضوعی با استانداردهای نشریه؛ نامه عدم پذیرش (رد مقاله) برای نویسنده ارسال می‌شود.

در صورت تایید اولیه؛ ابتدا مقاله برای 2 داور متخصص در حوزه مربوطه ارسال می‌شود؛ در موارد وجود اختلاف نظر بین داوران ( یک داور مقاله را تأیید و داور دیگر مقاله را رد کند و دو داور دربارۀ پذیرش مقاله هم‌نظر نباشند)، مقاله برای داور سوم ارسال می‌شود؛ تصمیم قبولی یا رد نهایی توسط داور سوم یا تیم هیات تحریریه گرفته می‌شود؛

پس از ارسال مقاله به داوری نتیجه داوری به یکی از چهار شکل زیر به نویسندگان اعلام شود.

  • قابل پذیرش با شکل کنونی
  • قابل پذیرش پس از انجام اصلاحات جزئی
  • قابل پذیرش پس از انجام تغییرات کلی و ساختاری و بازبینی مجدد داور (در این حالت،‌ پس از اعمال اصلاحات توسط نویسنده، مقاله مجدداً برای اعلام نظر به داور مربوطه ارجاع داده خواهد شد، در صورت تأیید داور،‌ مقاله برای چاپ مناسب بوده و در صورتی که اصلاحات به‌درستی انجام نشده باشد و داور مجدداً اعلام بازنگری کلی داشته باشد، مقاله رد می‌شود (نامه عدم پذیرش ارسال می‌شود)
  • غیرقابل قابل پذیرش

تبصرهدر مواردی که نویسنده نظر داور را در مورد همه یا بخشی از اصلاحات پیشنهادی نپذیرد یا برای ایرادات وارده به مقاله جوابی قانع‌کننده داشته باشد، می‌تواند نظرات و دلایل خود را در متنی تحت عنوان «پاسخ به داوران» در صفحۀ شخصی خود در سایت نشریه، در قسمت اضافه کردن فایل‌ها به دفتر نشریه اعلام کند. جوابیۀ مذکور توسط هیئت تحریریه و داوران مقاله بررسی خواهد شد و نتیجه به اطلاع نویسنده خواهد رسید.

نویسندگانی که مقالات آنها باید مورد بازنگری قرار گیرد، باید ظرف مدت 15 روز اصلاحات لازم را انجام داده و نسخه بازنگری شده مقاله را ارسال نمایند. در صورت تایید اصلاحات از سوی داور تطبیقی و هیات تحریریه پذیرش اولیه برای نویسندگان صادر می‌گردد؛

ب) فرایند بازنگری مقاله

برای مقاله ای که نیاز به بازنگری جزئی یا کلی دارد، سردبیر طی نامه ای نظرات داوران را  به نویسنده ارسال خواهد کرد. در این نامه اطلاعاتی در خصوص " نحوه مشخص کردن اصلاحات انجام شده مطابق نظر داوران"، "نحوه بارگذاری مقاله اصلاح شده"   و "بازه زمانی انجام اصلاحات" وجود دارد.

نکته: مهلت‌های تجدیدنظر بسته به بازنگری جزئی یا کلی که باید انجام شود، از 15 روز تا حداکثر سه ماه متغیر است. اگر فکر می‌کنید نمی توانید نسخه اصلاح‌شده را در زمان تعیین‌شده در سایت نشریه بارگذاری کنید،  به سردبیر اطلاع دهید تا بتواند برای شما تمدید زمانی در نظر بگیرد.

هنگام بازنگری مقاله که در مرحله پاسخ به نظرات داوران است پیشنهاد می‌کنیم موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • از منتقدان و ویراستاران برای وقت و نظراتشان تشکر کنید.
  • به تمام نکاتی که توسط ویراستار و داوران مطرح شده است؛ توجه نمایید.
  • برای تمام مواردی که اصلاحات را انجام می دهید یادداشت بگذارید(کامنت بگذارید).
  • اصلاحات را در چارچوب نکاتی که داوران توصیه می‌کنند؛ انجام دهید (مگر اینکه با دلیل و استدلال علمی یا به صورت مستند تشریح کنید که اصلاحات پیشنهادی، کمکی به ارتقا کیفیت مقاله شما نمی‌کند)
  • هر نکته یا نظری از سوی داوران ارئه شده و شما با آن مخالف هستید را بصورت مودبانه و علمی پاسخ دهید. به یاد داشته باشید که اگر مقاله شما برای بار دوم جهت بررسی داوران ارسال شود، داوران این مطالب را مجددا ملاحظه خواهند کرد.
  • اصلاحات انجام شده در متن را با رنگ متفاوت، با هایلات کردن تغییرات( Highlighting)، یا با ویژگی Track Changes در نرم افزار مایکروسافت ورد به صورت واضح نشان دهید.
  • مقاله بازنگری شده را همراه با توضیحات لازم در بازه زمانی تعیین شده و صرفاً در سامانه نشریه بارگذاری نمایید.

ج) فرایند شکایت و تجدیدنظرخواهی

اگر نویسندگان با تصمیم هیات تحریریه در خصوص مقاله خود مخالف باشند، حق تجدید نظر خواهی را خواهند داشت. نویسندگان می توانند تقاضای تجدیدنظرخواهی خود را از طریق ایمیل نشریه به نشانی ijs@imamreza.ac.ir به سردبیر ارسال کنند.

همچنین نویسندگان در صورت مشاهده هرگونه تخلف در هر یک از سیاست‌ها و دستورالعمل‌های اخلاقی مجله از جمله :

  • سرقت ادبی
  • نقض حق چاپ
  • فریب در نتایج تحقیق یا نتایج تحقیقات غلط
  • نقض استاندارد تعیین شده برای تحقیق
  • تضاد پنهان در منافع
  • جانبداری در روند بررسی
  • زمان فرآیند بررسی مقاله به طور غیرمعمولی طولانی شده است
  • نظرات فرآیند داوری همتا رضایت بخش نیست
  • مسائل مربوط به نویسندگی

حق شکایت و درخواست توضیح را دارند و می‌توانند با ارسال نامه‌ به پست الکترونیکی ijs@imamreza.ac.ir  آن را مطرح نمایند.

د) سیاست رسیدگی به شکایت و تجدیدنظرخواهی

به کلیه درخواست‌ها ظرف مدت سه روز کاری رسیدگی خواهد شد. ابتدا برای اطمینان نویسنده از دریافت شکایت مطرح شده به دفتر نشریه و پاسخگویی در طی سه روز کاری به استثنای تاریخ دریافت شکایت، نامه دریافت شکایت به نویسنده ارسال می‌شود.

  • روند تحقیق توسط یک تیم از ارکان علمی نشریه مطابق با دستورالعمل سردبیر آغاز می‌شود. پس از پایان تحقیقات، گزارش کامل تحقیقات بعد از اطلاع ارائه به مدیرمسئول و سردبیر و اتخاذ تصمیم نهایی از طریق ایمیل شاکی به وی ارسال می‌شود.
  •  در صورتی که شاکی پاسخ اولیه را ناکافی بداند، می‌تواند درخواست کند که شکایت ایشان مستقیما توسط سردبیر بررسی و پاسخ داده شود.

درچنین مواردی مقاله، نظرات داوران و هیات تحریریه را مورد بازبینی قرار می گیرد و جمع بندی نظرات درخصوص پذیرش یا رد مقاله اعلام می شود و درصورت لزوم، مقاله برای اصلاحات بیشتر به نویسنده برگشت داده و یا برای بررسی مجدد به داور جدید ارسال می‌شود. در نهایت تصمیم گیرنده نهایی در این موارد سردبیر نشریه خواهد بود.

  • اگر شاکی با در نظر گرفتن پاسخ نهایی سردبیر همچنان ناراضی باشد، شاکی ممکن است به یک نهاد بیرون از دانشگاه شکایت کند. شکایتهایی که تحت نظارت هیات تحریریه نباشد از طریق معاونت پژوهشی پیگیری و پاسخ داده خواهد شد.

در صورتیکه شکایتها در خصوص عدم رعایت سیاست‌ها و دستورالعمل‌های اخلاقی باشد، این موارد براساس دستورالعمل مندرج در " اصول اخلاقی انتشار مقاله" عمل خواهد شد.

و) مراحل انتشار مقاله

  1. در گام نخست مقالات پذیرفته شده، در فهرست مقالات آماده انتشار قرار می‌گیرد.
  2. در مرحله دوم مقالات آماده انتشار دسته‌بندی و در یکی از نوبت های انتشار در شماره بهار، تابستان، پاییز و یا زمستان دسته بندی خواهند شد.
  3. در گام سوم مقاله جهت ویراستاری علمی و ادبی ارسال می شود. در این مرحله نیز ممکن است از نویسندگان خواسته شود تا تغییرات جزئی در مقاله ایجاد نمایند.
  4. در گام چهارم و بعد از رفع ایرادات ویراستاری، فایل‌ها برای صفحه آرایی و آماده سازی جهت انتشار ارسال می‌گردد.
  5. در گام پایانی و با تأییدسردبیر، مقالات نهایی شده بر روی وب سایت نشریه امام رضا علیه السلام و علوم روز منتشر می شود.